TII – This Is India.

Du kommer til togstasjonen med din stappfulle, store sekk og kurtaen din er allerede blitt våt av svette av hundre meters gange fra autorickshawen du tok og inn i ankomsthallen. Du kaster et blikk på tavla der togene står lista opp med spornummer og avgangstid. Ditt tog står ikke der. Du ser deg rundt et øyeblikk, antagelig med et smått tankefullt og forvirra uttrykk, og snart kommer det en inder bort og spør, «Excuse me, madam, any problem?». Din norske stolthet slår med én gang inn, og du tenker – tidlig ute som du er – at toget helt sikkert vil dukke opp på tavla snart. Samtidig lytter du intenst til de kontinuerlige deklamasjonene av tog som ankommer og som skal gå, med tognummer, hvor de skal, spornummer osv. som kvernes ut av høyttalerne av en damestemme – først på hindi: «krpaya dhyan lijie..» («vennligst vær oppmerksom»), og så på engelsk. Om og om igjen, med en liten, trillende melodi mellom hver gang. Men ditt tog blir ikke nevnt med en stavelse.

Du går ut på plattformen ved spor 1 og setter deg på en benk. En ny inder kommer bort, og spør standardspørsmålet: «Where are you from?» Så begynner dere å prate på hindi, han synes som vanlig det er veldig kult at du studerer morsmålet hans, og dere kommer i snakk om dette toget. Det viser seg at han skal med det samme toget som deg, og – det er kansellert! Dét fant visst ikke den skingrende, automatiske damestemmen det for godt å informere om. Enda en inder kommer til – han skal ikke med samme tog, men et som går om et par timer, og vil tydeligvis bare slå av en prat. Den første inderen har et større reisefølge å ta seg av, og forlater åstedet i håp om å kanskje ta en buss.. eller et annet tog.. eller kanskje ikke dra i dag i det hele tatt. Hvem veit.

Konseptet «buss for tog» er ukjent i India. Konseptet «full refusjon av alternativ reisemåte» er også ukjent. Konseptet «kundeveiledere med refleksvest» er like ukjent som en bollywoodfilm uten sang- og dansescener. Ikke-eksisterende, med andre ord. Så hva gjør man? Det er nemlig noe India har, som Norge godt kunne trengt flere av: hjelpsomme forbipasserende. Inderen som først bare kom bort for å slå av en prat er plutselig i full gang med å følge deg rundt i alskens informasjons- og billettluker, spør og graver om det kansellerte toget, peker på det litt krøllete A4-arket som er teipa opp ved én av lukene der det står med halvveis uleselig håndskrift at «Train number XXXXX is cancelled.» Til slutt, da det viser seg at ingen er villige til å tilby deg en alternativ billett og at herr stasjonsmester ikke kommer på jobb før om en time (kanskje), og at ingen helt er sikre på om toget faktisk er kansellert, er det bare å bite i den sure guavaen og kjøpe seg en ny billett til et annet tog som går samme dag. På 2. klasse, for det er det eneste som er å få. Og så, etter å ha hjulpet deg med dette, følger han deg helt ut til gratisbussen som går til det gyldne tempelet (for du er i Amritsar, en by masse turister valfarter til hvert år for å besøke det vakre sikhtempelet), med lykkeønsker og uten å kreve en eneste rupi som takk (det finnes nemlig dem som ber deg om penger etter selv den minste lille tjeneste, men det er en annen historie), og mens du sitter klemt mellom andre passasjerer i den overfylte, lille bussen tenker du – TII.

Reklamer

One thought on “TII – This Is India.

  1. Indeed :-)

    Også er det den fine balansen; å stole på – og bli lurt. Eller å stole på – og få en fantastisk opplevelse.

    Dette innlegget hjalp ikke på min kvelte reiselyst i den limboen jeg befinner meg i nå. Men snart – håper jeg å kunne si TII… eller mañana – og være lykkelig med det :-D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s