Om å fremkalle film.

Fritt etter  notatene mine fra kræsjkurset jeg fikk i filmfremkalling onsdag kveld:

1. Spole på film

Bekmørkt rom. Boksåpner. Klipp av enden av filmen når du endelig har fått den ut av hylsteret. Føl deg fram på bordet foran deg for å finne en spole, finn hakene der filmen skal inn i sporet sitt, ikke ta på filmen med fingrene. Spole, spole, spole.. Pass på når du nærmer deg slutten, filmen blir «tight». Klipp den løs fra den lille spolen, få resten av filmen på (den store) spolen. Putt spolen i boksen, sett på det innerste lokket så det sier «klikk». Gå ut i lyset igjen. Bildet under viser spolene. Filmen skal snurres på som et sneglehus, på en måte.

(Bilde hentet fra fotoklubben.no)

2. Selve fremkallingen

Bland fremkaller – sjekk under boksen hvor mange milliliter væske som trengs per film (noen bokser tar flere enn én spole med film). Gjør også klar fix og stopp. Pass på at fremkalleren holder 20 grader celsius.  Hell oppi fremkaller – fort – og agiter (hold boksen med begge hender og snu den opp ned gjentatte ganger) i ett minutt, deretter ti sekunder hvert hele minutt. Bruk stoppeklokke. Tabellen med alle tallene på veggen forteller deg hvor mange minutter som trengs. Hell så ut fremkalleren (tilbake i målebegeret) og hell på stopp – fort, den skal bare være oppi i et halvt minutt – og agiter konstant. Hell stoppen ut og hell på fix. Agiter i et minutt, deretter fem sekunder hvert halve minutt i 6 minutter. Hell så ut fixen, den skal tilbake i kanna si. De to andre kjemikaliene helles ut – fremkaller i en spesiell beholder, stopp i sluket.

3. Sluttprosedyre

Ta av lokket – nå kan filmen være i lyset. Putt en gummislange som henger sammen med krana oppi boksen, og skru på full guffe. La filmen skylles i cirka 20 minutter. Hell så ut vannet, ta ut spolen og fyll boksen med vann igjen. Ha i en dråpe zalo, rør litt, og putt oppi spolen. Hell ut vannet etter en liten stund, og rist spolen så det overflødige vannet forsvinner. Hekt en krok til enden av filmen, heng den opp i taket, og rull filmen forsiktig ut ned mot gulvet. Fest en vekt i andre enden, og heng filmen inn i tørkeskapet. Tørk i 30 minutter. Klipp opp negativene på seks og seks ruter, og putt dem i plastlommer.

Jeg gleder meg til jeg kan mørkeromering.

Reklamer

One thought on “Om å fremkalle film.

  1. Tilbaketråkk: Pikslete 2010, januar-juni. | hvit skygge, svart sol

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s